Paul Bocuse

Paul Bocuse (född 1926 nära Lyon) är förmodligen den förste kock som uppnådde riktig stjärnstatus även utanför gastronomiska kretsar - han anses vara en av 1900-talets absolut främsta kockar. Idag finns många kända kockar, men knappast någon vars namn fortfarande nämns med sådan vördnad som just Paul Bocuse.

Han började arbeta på sin fars café som han förvandlade till en av Frankrikes främsta restauranger. Han fick sin första stjärna i Guide Michelin just på den restaurangen 1961, ett år senare fick han även den andra, 1965 kom den tredje. Restaurangen har fortfarande kvar alla tre stjärnorna och är därmed den krog som varit trestjärnig längst.

Paul Bocuse driver i dag flera restauranger. Den bästa är den krog han startade på, trestjärniga l'Auberge du Pont de Collonges utanför Lyon. Där är han fortfarande aktiv, han är där i princip varje dag och hälsar på de gäster som kommer.

Paul Bocuse är också en av de främsta företrädarna för det "nya franska köket" som startade på 1970-talet - i mångas ögon var det han som var grundare till det. Färska råvaror av absolut högsta kvalitet stod i centrum. Han har fått i princip alla utmärkelser en kock kan få - dessutom har han även tubbats till kommendör av den franska Hederslegionen.

Att han blivit så känd och fått så stort inflytande beror inte bara på hans kunnande när det gäller gastronomi. Det beror också på att han är något av ett PR- och reklamgeni. Det händer nya saker runt honom hela tiden, köper han inte en damm för att odla egen karp till sin restaurang startar han tillsammans med ett par kollegor en restaurang på Disneyland i Florida - en restaurang som snabbt kom upp i 4 500 gäster, per dag.

Vi har hela sortimentet av Paul Bocuse's artiklar för matlagning och servering, kontakta oss för offert på det du inte hittar i våra webbshopar.
Monsieur Paul Bocuse